Ο ανθός μοσχοκάρυδου θυμίζει με το σχήμα του ένα μικρό αχλάδι, που όταν ωριμάσει ανοίγει και αφήνει να φανεί η κόκκινη σάρκα που περιβάλλει ένα γυμνό σπόρο, το μοσχοκάρυδο. Η γεύση του θυμίζει το μοσχοκάρυδο αλλά είναι πιο ντελικάτη και πιο ήπια.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σάλτσες και ως τριμμένο στις κρέμες και στο κοτόπουλο, αρνί και μοσχάρι!
Τip: Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε και για τη διακόσμηση του πιάτου σας!
Γραμμάρια: 50γρ.
Το κύμινο δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα πιάτα σας, είναι ελαφρώς πικρό και πιπεράτο.
Χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική, αραβική, μεξικάνικη αλλά και στην Κρητική κουζίνα.
Είναι συνυφασμένο με τα σμυρνέικα σουντζουκάκια, ταιριάζει με κοτόπουλο, ψάρι όσπρια, σάλτσες.
Αρωματίζει υπέροχα τα ψωμάκια και τις ζύμες σας.
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο περιζήτητα. Με άρωμα φίνο και γλυκό. Ιδανικό όχι μόνο για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Η εμμονή μας με την ποιότητα μας οδηγεί στο να ΜΗΝ την εισάγουμε τριμμένη αλλά να την αλέθουμε εμείς οι ίδιοι σε παραδοσιακούς μύλους κάνοντάς την ιδιαίτερα ψιλοτριμμένη.
Τα μανιτάρια πορτσίνι γενικά δεν καλλιεργούνται αλλά συλλέγονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Έχουν μαστιχωτή υφή κι έντονη γλυκιά, σαρκώδη γεύση καρυδιού και άρωμα δάσους. Τα αποξηραμένα πορτσίνι έχουν πιο πολλή πρωτεΐνη από τα περισσότερα λαχανικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε υπέροχα αρωματικά ριζότο, σούπες, σάλτσες αλλά και τάρτες.
Στο παρακάτω link θαυμάστε τη σεφ Γεωργία Κουτσούκου καλεσμένη στο κατάστημά μας να εμπλουτίζει το ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους και πορτσίνι.
https://www.youtube.com/watch?v=mm1Y8z7l7YI&t=331s
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
1. Μουλιάστε σε χλιαρό νερό για 15’
2. Στραγγίζετε το νερό
3. Σοτάρετε 1-2’.
4. Σβήστε με ξηρό κόκκινο κρασί.
5. Προσθέστε τοματοπελτέ και αφήστε να σιγοβράσουν για 15’.
Εναλλακτικά προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια σε σάλτσες, φαγητά κατσαρόλας, ομελέτες, σούπες ή όσπρια.