Η μαστίχα Χίου, μοναδικό προϊόν παγκοσμίως, εκκρίνεται από τα μαστιχόδεντρα της Χίου.
Είναι 100% φυσικό προϊόν, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία, προσμίξεις και συντηρητικά.
Χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά γλυκά, αμυγδαλωτά, σιροπιαστά, τσουρέκια, παγωτά και κέικ, ενώ ευρύτερα γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας.
Η Μαστίχα Χίου επίσης, καταναλώνεται για τις θεραυπευτικές και ευεργετικές της ιδιότητες και ήδη από το 2015 αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως φυσικό φαρμακευτικό προϊόν.
Γραμμάρια: 50γρ.
Το τσιμένι γνωστό και ως μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα, είναι φυτό με ύψος 10-15εκ και τρίφυλλα οδοντωτά φύλλα.
Οι καρποί του, τρίβονται και προστίθενται στον παστουρμά και σε συνδυασμό με το σκόρδο του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά ενώ αν μαγειρευτεί είναι πιο ήπιο και αν αποξηρανθεί γίνεται κάπως πικάντικο.
Στην κουζίνα προστίθεται σε σκόνη σε διάφορα κρέατα, το κοτόπουλο, σε λαχανικά αλλά και στα κεφτεδάκια.
Tip: Δοκιμάσατε να προσθέσετε λίγο τριμμένο τσιμένι στις πατάτες φούρνου; Θα εκπλαγείτε!!!
Το ξυνό ή κιτρικό οξύ, είναι ένα ασθενές οργανικό οξύ που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, κυρίως τα λεμόνια αλλά και σε πολλά άλλα φρούτα.
Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά ως φυσικό συντηρητικό ενώ αποτρέπει και το μαύρισμα των φρούτων στις φρουτοσαλάτες.
Επίσης, χρησιμοποιείται και στις μαρμελάδες αφού εμποδίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης.