Η βανίλια Μαδαγασκάρης, ή αλλιώς βανίλια stick είναι ένα φυτό που ανήκει στην κατηγορία της ορχιδέας και θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά!
Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης οι λοβοί της παίρνουν το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.
Χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην οικιακή μαγειρική όσο και σε κάποια εκλεκτά τρόφιμα εμπορίου, ιδιαίτερα στη σοκολάτα, σε προϊόντα αρτοποιίας, στη ζαχαροπλαστική, στις πουτίγκες, στις σάλτσες, σε παγωτό, σε αφεψήματα και στην αρωματοποιία.
Το κατάστημά μας FOTSI, καινοτομώντας εδώ και χρόνια, ήταν το πρώτο κατάστημα μπαχαρικών στην Ελλάδα που τοποθέτησε τη φυσική βανίλια sticks σε γυάλινους σωλήνες ώστε να διατηρηθούν φρέσκιες και μαλακές.
Η λιαστή ντομάτα δημιουργείται αφού αποξηράνουμε ντοματάκια POMODORE.
Τα αφήνουμε αλατισμένα στον ήλιο για 5-6 μέρες να ξεραθούν και ύστερα φυλάσσονται είτε στεγνά σε κάποιο βάζο, είτε με ελαιόλαδο, σκόρδο, ξύδι, εστραγκόν και ό,τι άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε.
Χρησιμοποιείται αρκετά στην κουζίνα είτε ψιλοκομμένη είτε ολόκληρη σε διάφορες παρασκευές όπως σάλτσες για ζυμαρικά, γαρνιτούρα κρέατος, σε λαδερά φαγητά αλλά και ως ορεκτικό σε συνδυασμό με κάποιο τυρί και άλλα μπαχαρικά.
Στα μπαχαρικά FOTSI θα βρείτε άριστη Ελληνική λιαστή ντομάτα από την Εύβοια. Ξεχωριστό ελληνικό προϊόν κατάλληλο να συνοδέψει ουζάκι, ν' αποτελέσει κύριο συστατικό σε ομελέτες, κοκκινιστό, σαλάτες!
Το κάρρυ, είναι ένα καρύκευμα σε σκόνη, που παρασκευάζεται από τη μίξη πολλών μπαχαρικών σε διάφορες αναλογίες και συνδυασμούς, όπως κόλιανδρο, κάρδαμο, πιπέρι καγιέν, πιπέρι μαύρο, κανέλα, μουστάρδα, τζίντζερ, κουρκουμά, τσίλι, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, γαρύφαλλο και άλλα.
Με το κάρυ αρωματίζονται διάφορα φαγητά με κρέας, λαχανικά, ρύζι και αυγά, ιδιαίτερα στην Ινδική, Ινδονησιακή και Κινέζικη κουζίνα.
Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε το κλασσικό, το κόκκινο, το καπνιστό αλλά και διάσημο κάρρυ GOLDEN MANDRAS.
Αφυδατώνοντας και τρίβοντας τις ώριμες ντομάτες παίρνουμε την αφυδατωμένη σκόνη, η οποία είναι νόστιμη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η φρέσκια.
Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε συνταγή προσθέτουμε ντομάτα και μπορεί να αντικαταστήσει τον πελτέ.
Χρησιμοποιείται δηλαδή, όπως ο συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, αραιώνοντας σε νερό αλλά και στην ξηρή της μορφή ως καρύκευμα.
Η κιτρινόριζα ή κουρκουμάς ή τούρμερικ, δίνει κίτρινο χρώμα στα φαγητά όπως ο κρόκος Κοζάνης.
Χρησιμοποιείται κυρίως στο ρύζι, αλλά και σε σάλτσες, κουσκούς και το συναντάμε συχνά σε κρέατα, κοτόπουλα, στη φακή, στη φάβα αλλά και στις πατάτες.
Είναι βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ και του ταντούρι που μπορείτε να βρείτε στο κατάστημά μας.