Υγιεινό γλυκαντικό πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία. Συνοδεύει μούσλι, ροφήματα, πουτίγκες, επιδόρπια, γιαούρτι... Όταν θερμανθεί δεν χάνει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του όπως το μέλι.
Το μαχλέπι, είναι ο σπόρος του φυτού Prunus Mahaleb, ένα είδος κερασιάς.
Η γεύση του το κατατάσσει στα πιο εύγευστα μπαχαρικά.
Χρησιμοποιείται αλεσμένο για να τονίσει τη γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων.
Οι νοικοκυρές το προσθέτουν ιδιαίτερα στο τσουρέκι, στη βασιλόπιτα, σε κουλουράκια και γενικά στα αρτοπαρασκευάσματα.