Η ουνκαρία (γνωστή και ως «νύχι της γάτας») είναι ένα τροπικό φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη βοτανοθεραπεία για τις ισχυρές ευεργετικές του ιδιότητες.
Είναι γνωστή για τη συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της δράσεις.
Συχνά χρησιμοποιείται για την υποστήριξη τηςυγείας των αρθρώσεων, του πεπτικού συστήματος και της γενικής ευεξίας.
Μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα ή σε μορφή συμπληρώματος, αποτελώντας μια φυσική επιλογή για την τόνωση του οργανισμού.
Γραμμάρια: 100γρ.
Το εκουιζέτο είναι ένα πολυετές, ποώδες τριχωτό φυτό, αρωματικό και γκρίζου χρώματος.
Τα φύλλα του έχουν μήκος 3-8 χιλιοστά με αναδιπλωμένες άκρες.
Χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στη μαγειρική, όπως η ρίγανη ή το θρούμπι.
Έχει επίσης θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως το υπέργειο τμήμα του.
Προσοχή όμως! Το βότανο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το φλισκούνι είναι ένα αρωματικό πολυετές βότανο, γνωστό από την αρχαιότητα για το έντονο αιθέριο άρωμά του και τη χαρακτηριστική του δράση.
Φύεται σε υγρές και ηλιόλουστες περιοχές και ξεχωρίζει για τα μικρά του φύλλα και τα διακριτικά ιώδη άνθη.
Το υπέργειο τμήμα του φυτού συλλέγεται κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αποξηραίνεται φυσικά, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, στα οποία οφείλεται η ιδιαίτερη αρωματική του ένταση.
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αφέψημα, με χαρακτηριστική δροσερή και έντονη γεύση. Στη βοτανολογία είναι γνωστό για τις τονωτικές και αρωματικές του ιδιότητες, αποτελώντας ένα από τα κλασικά μεσογειακά βότανα.
Ο κράταιγος, είναι ένας αρωματικός, ακανθώδης θάμνος ή ένα μικρό δέντρο ύψους 6-10 μέτρων.
Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα και χνουδωτά. Μπορούν να καταναλωθούν ως ένα εξαιρετικό θεραπευτικό βότανο με πολυάριθμα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Για την παρασκευή του, ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, μουλιάζουμε για 7-10 λεπτά, στραγγίζουμε και πίνουμε.