Σε μια περιοχή της Τουρκίας ονόματι Urfa φύεται μια πιπεριά που θα σας συναρπάσει….
Η πιπεριά Isot ή Urfa, αφού αποξηρανθεί στον ήλιο, περνά από μια διαδικασία ζύμωσης μέσω της οποίας αποκτά μια σοκολατένια καπνιστή γεύση αλλά και το ιδιαίτερο μωβ σκούρο, σχεδόν μαύρο, χρώμα της.
Πιπεριά ήπιας καυστικότητας που συνδυάζεται τέλεια με όλων των ειδών τα κρέατα, ψητή φέτα, χούμους, burger, κεφτεδάκια και κάθε είδους αλμυρό ή ελαφρώς πικάντικο πιάτο.
Απαραίτητη στην ανατολίτικη κουζίνα… Θα γίνει και στη δική σας…..
Γραμμάρια: 100γρ.
Ο κόλιανδρος είναι ένα φυτό που μοιάζει στην όψη πάρα πολύ με τον μαϊντανό, αλλά η γεύση του θυμίζει αυτή του σέλινου.
Θεωρείται από πολλούς ως το μπαχαρικό πασπαρτού αφού χρησιμοποιείται σχεδόν παντού στη μαγειρική, σε σάλτσες κάρυ, και τονίζει τη γεύση σε πιάτα με ψάρι, θαλασσινά, κρέας και σε διάφορες μαρινάδες.
Τα μανιτάρια πορτσίνι γενικά δεν καλλιεργούνται αλλά συλλέγονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Έχουν μαστιχωτή υφή κι έντονη γλυκιά, σαρκώδη γεύση καρυδιού και άρωμα δάσους. Τα αποξηραμένα πορτσίνι έχουν πιο πολλή πρωτεΐνη από τα περισσότερα λαχανικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε υπέροχα αρωματικά ριζότο, σούπες, σάλτσες αλλά και τάρτες.
Στο παρακάτω link θαυμάστε τη σεφ Γεωργία Κουτσούκου καλεσμένη στο κατάστημά μας να εμπλουτίζει το ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους και πορτσίνι.
https://www.youtube.com/watch?v=mm1Y8z7l7YI&t=331s
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
1. Μουλιάστε σε χλιαρό νερό για 15’
2. Στραγγίζετε το νερό
3. Σοτάρετε 1-2’.
4. Σβήστε με ξηρό κόκκινο κρασί.
5. Προσθέστε τοματοπελτέ και αφήστε να σιγοβράσουν για 15’.
Εναλλακτικά προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια σε σάλτσες, φαγητά κατσαρόλας, ομελέτες, σούπες ή όσπρια.
Το σαφράν γνωστό και ως κρόκος Κοζάνης, προέρχεται από το στήμονα του φυτού κρόκος, κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες και είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείτο ως αρωματικό και για βαφή ρούχων.
Τα μπαχαρικά FOTSI συνιστούν την προσθήκη σαφράν στο ρύζι, τις πατάτες, το κοτόπουλο, το τσάι και τον χαλβά!
Το τσιμένι γνωστό και ως μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα, είναι φυτό με ύψος 10-15εκ και τρίφυλλα οδοντωτά φύλλα.
Οι καρποί του, τρίβονται και προστίθενται στον παστουρμά και σε συνδυασμό με το σκόρδο του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά ενώ αν μαγειρευτεί είναι πιο ήπιο και αν αποξηρανθεί γίνεται κάπως πικάντικο.
Στην κουζίνα προστίθεται σε σκόνη σε διάφορα κρέατα, το κοτόπουλο, σε λαχανικά αλλά και στα κεφτεδάκια.
Tip: Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο τριμμένο τσιμένι στις πατάτες φούρνου; Θα εκπλαγείτε!!!