Η Αλμπουμίνη είναι το ασπράδι του αυγού σε σκόνη.
Μπορεί να αντικαταστήσει το νωπό ασπράδι, τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή μαρέγκας, σε σούπες, μαγιονέζα, ομελέτα, ζύμες και γλυκίσματα.
28 γρ./ml νερού + 4 γρ. αλμπουμίνη σε σκόνη δίνουν 32 γρ. υγρού ασπραδιού (περίπου όσο 1 αυγό)
Γραμμάρια: 100γρ.
Τα cranberries είναι μικροσκοπικά φρούτα με κόκκινο χρώμα και γλυκόξινη γεύση.
Χρησιμοποιούνταν και παλιότερα για να αντιμετωπιστούν διάφορες στομαχικές παθήσεις, εντερικές και ηπατικές.
Περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C αλλά και άλλες χρήσιμες ουσίες χάρη στις οποίες έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική σε τούρτες, και σε γιαούρτι σε συνδυασμό με corn flakes.
H ρίζα τσουένι είναι ευρέως διαδομένη για τη χρήση της στη ζαχαροπλαστική.
Συνήθως χρησιμοποιείται στην παρασκευή του χαλβά ταχινιού, καθώς αυτή είναι που προσδίδει στον χαλβά τη λαστιχένια ινώδη του υφή.
Ταιριάζει ακόμα και σε κρέατα, σούπες και σαλάτες.
Φτιάχνεται ακόμα και ως αφέψημα.
Ενώ είναι επίσης γνωστό από την αρχαιότητα ως καθαριστικό για χαλιά και υφάσματα, καθώς περιέχει ουσίες που δημιουργούν αφρό στην επαφή τους με το νερό.