Η άρνικα είναι ένα βότανο με άνθη που μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας. Το λάδι της είναι ευεργετικό καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση διαστρεμμάτων, μωλώπων, οιδημάτων, ρευματικών παθήσεων αλλά και δαγκωμάτων εντόμων. Επιπλέον δρα ενάντια της ουλίτιδας, της αλωπεκίασης και τέλος, αντιμετωπίζει τις χιονίστρες.
Γραμμάρια: 100γρ.
Προσθήκη στο καλάθιΗ αγριάδα είναι ένα αυτοφυές φυτό με στενά γλαυκοπράσινα φύλλα. Έχει διουρητικές ικανότητες, μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα και δρα ως αντισηπτικό σε ουρικές λοιμώξεις. Είναι διάσημη διότι, δρα ενάντια στην πέτρα της χολής και την κυτταρίτιδα, ενώ λέγεται ότι βοηθάει και στην αντιμετώπιση του προστάτη.
Τα μανιτάρια πορτσίνι γενικά δε καλλιεργούνται αλλά συλλέγονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Έχουν μαστιχωτή υφή κι έντονη γλυκιά, σαρκώδη γεύση καρυδιού και άρωμα δάσους. Τα αποξηραμένα πορτσίνι έχουν πιο πολλή πρωτεΐνη από τα περισσότερα λαχανικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε υπέροχα αρωματικά ριζότα, σούπες, σάλτσες αλλά και τάρτες.
Στο παρακάτω link θαυμάστε την σεφ Γεωργία Κούτσούκου καλεσμένη στο κατάστημά μας να εμπλουτίζει το ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους και πορτσίνι.
https://www.youtube.com/watch?v=mm1Y8z7l7YI&t=331s
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
PREPARATION STEPS
1.Μουλιάστε σε χλιαρό νερό για 15’/
Lukewarm water for 15’
2.Στραγγίξετε το νερό. / Drain water
3.Σοτάρετε 1-2’. / Saute 1-2’.
4.Σβήστε με ξηρό κόκκινο κρασί. /
Stir in dry red wine
5.Προσθέστε τοματοπελτέ κα αφήστε να σιγοβράσουν για 15’./
Stir in crème fraiche or tomato paste and simmer in low heat for 15’.
Εναλλακτικά προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια σε σάλτσες, φαγητά κατσαρόλας,
Ομελέτες, σούπες ή όσπρια. /
Add the sautéed mushrooms to soups, omelettes, risotto and to casserole dishes.
Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με στρογγυλούς μαύρους καρπούς. Οι καρποί της χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει καρδιοαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά το άγχος, αντιμετωπίζει ουρολογικές λοιμώξεις και λέγεται ότι έχει αποτέλεσμα στη θεραπεία του καρκίνου.
Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης.
Η μαντζουράνα είναι ένα αγγειόσπερμο πολυετές φυτό με τετράγωνο πολύκλαδο βλαστό, με μικρά και χνουδωτά φύλλα με ιδιαίτερο άρωμα και τα άνθη της είναι κι αυτά μικρά, λευκού χρώματος. Έχει καταπραϋντική δράση για τον πονοκέφαλο, τους ιλίγγους, τον πονόδοντο, αλλά και σε διαταραχές του εντέρου και τέλος δρα ως αντισηπτικό για τα τραύματα. Στην μαγειρική ταιριάζει στο ψητό ψάρι, σε διάφορα αλμυρά κέικ αλλά και σάλτσες.